Átadta a templomnak a 36 éve megtalált ikonokat

Житель кировского села передал храму найденные 36 лет назад иконыValerij Aldanszkij és fia 1981-ben a Kirov-megyei Ukta falu régi falusi könyvtárépületében a tapétás fal mögött találták meg a festett ikonokat.

„Bementünk egyszer a fiammal az elhagyatott könyvtárépületbe, hogy rágyújtsunk. Nem akartunk az utca közepén füstölni. Leültünk a szobában, a tekintetem pedig a faltól elváló tapétarészletre esett. Meghúztam és elképedtem: a szentek képmásai tekintettek rám” – meséli Aldanszkij.

Elmondása szerint a korábban egyházi tulajdonba tartozó elhagyatott könyvtárépület tapétája alatt 45 ikont talált. A férfi szülei segítségével a padláson rejtette el a szentképeket.

Valerij Aldanszkij azért döntött úgy, hogy most adja át az ikonokat, mert Uhtim faluban éppen most kezdték meg a templom felújítását. Ráadásul ez volt a rákban elhunyt testvére utolsó akarata.

„Ahogy a helytörténészek már megállapították, a tapéta mögé elrejtett ikonok a helyi templom ikonosztázionjának részét alkották. Úgy tűnik, ezt a legfontosabb és legértékesebb részt valaki megpróbálta megmenteni a barbarizmus elől”.

Forrás

Reklámok