Folytatódik az Összorthodox Zsinat előkészítése

A Moszkvai Patriarchátus Szent Szinódusának határozata, miszerint nem vesz részt a krétai Zsinaton és a Zsinat elnapolását kéri, nem befolyásolja az Összorthodox Zsinat előkészítésének folytatását és megtartását, ahogy arról a helyi orthodox egyházak elöljárói és képviselői februári határozatukban döntöttek – jelentette ki Alexander Karloutsos atya, az Amerikai Érsekség (Egyetemes Patriarchátus) papja, az Összorthodox Zsinat Szervezőbizottságának tagja.

„Rendelkezünk az Orosz Orthodox Egyház január 28-án hozott döntésével, melyet mind a 14 helyi orthodox egyház elöljárójával összhangban fogadtak el arról, hogy a Szent és Nagy Zsinat Krétán gyűl össze. Van ez a döntés, ami mindenkit a Zsinaton való részvételre szólít fel. Most azt várjuk, hogy minden elöljáró megjelenik, ahogy abban a 14 egyház megegyezett és június 17-én megtartjuk az egyházi elöljárók Szinaxisát”- mondta Karloutsos atya.

„Ők megtárgyalják az Összorthodox Zsinat nyilatkozatának tervezetét. Ha vannak még más problémák is, akkor azokat is megbeszélhetik az Összorthodox Zsinat előtt” – mondta a pap.

A Moszkvai Patriarchátus Szinódusának az Összorthodox Zsinat elnapolását kérő kérdésére Karloutsos atya így válaszolt: „Látjuk, hogy az, ami január 28-án volt, továbbra is érvényes. Tehát ha ők Szynaxist követelnek, akkor az már benne van a június 17-i programban”.

Arra a megjegyzésre, hogy már öt egyház jelentette be, hogy nem vesz részt a Zsinaton, a Szervezőbizottság tagja így válaszolt: „Azt várjuk, hogy mind együtt eljönnek”.

A kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy a Zsinat előkészítése továbbra is a terv szerint zajlik, Alexander atya azt felelte: „Az előkészítés úgy halad, ahogy az egyházak szavaztak, és ahogyan január 27-én eldöntötték, össze fog ülni az Összorthodox Zsinat. Január 28-án közös nyilatkozatot adtak ki, hogy megtartják a Zsinatot. Ez volt mindenki elvárása és mindenki ezért imádkozott”.

„Azért imádkozunk, hogy mindenkit itt lássunk Krétán, hogy megtegyük mindazt, ami a megbízásunkban áll, amit január 27-én megszavaztak. Volt ilyen megbízás, volt ilyen irányvonal, mi nem változtatjuk meg a vonalat, ezek komoly dolgok. Tehát mi folytatjuk azt, amit folytatnunk kell. Jól tudjuk, hogy a 14 helyi egyház június 17-én tárgyalni fog a(z Összorthodox Zsinat) nyilatkozatáról és más problémákról, ha azok fennállnak még a Zsinat előtt” – jelentette ki az Egyetemes Patriarchátus képviselője.

Forrás

Reklámok