Felszámolják az Ungvári Teológiai Akadémiát, a volt rektort eltiltották a szolgálattól

Az Ukrán Orthodox Egyház (Moszkvai Patriarchátus) Szent Szinódusa 2014. december 23-i ülésén úgy határozott, hogy felszámolás által beszünteti a Szent Cirill és Metód Ungvári Ukrán Teológiai Akadémia tevékenységét.

A Szinódus úgy rendelkezett, hogy nem ismeri el az Ungvári Teológiai Akadémiát az Ukrán Orthodox Egyház felsőfokú teológiai oktatási és tudományos intézményeként. Az ungvári akadémia által kiadott diplomák nem tekinthetők felsőfokú teológiai diplomának a püspöki és papi szentelések esetén.

A Szent Szinódus arról is határozott, hogy eltiltja a szolgálattól Viktor (Begy) archimandritát, az ungvári akadémia volt rektorát, a Munkácsi Egyházmegye papját, mivel nem engedelmeskedett a Szent Szinódus 2014. június 19-i döntésének és félrevezette az egyházi vezetést, önkényeskedett, tudatosan téves információt terjesztett és megsértette a papi esküjét.

Viktor (Begy) archimandrita nem engedelmeskedett a Szent Szinódus júniusi döntésének, amely felmentette őt az Ungvári Teológiai Akadémia rektori tisztségéből és kijelentette, hogy ő nem tartozik az Ukrán Orthodox Egyház (Moszkvai Patriarchátus) joghatóságába, mivel a Thesszalonikiben történt szerzetessé nyírása után 2010. március 20-tól a Görögországi Orthodox Egyház joghatóságába tartozik. Viktor archimandrita elmondása szerint az elbocsájtó levelet a néhai Vlagyimir kijevi metropolita állította ki a számára. A Kijevi Metropólia Levéltárában azonban nem található meg ez az elbocsájtó levél.

2014. június 23-án az Ungvári Ukrán Teológiai Akadémia honlapján az a közlemény jelent meg, miszerint „Viktor (Begy) archimandrita a továbbiakban is az Ungvári Szent Cirill és Metód Ukrán Teológiai Akadémia vezetője”, és megerősíti azt az információt, miszerint Viktor (Begy) archimandrita továbbra is rektor és a Görögországi Orthodox Egyház klerikusa.

Azonban 2014. augusztus 29-én kelt No. 568. sz. levelében Anthimosz thesszaloniki metropolita arról tájékoztatta az Ukrán Orthodox Egyház vezetését, hogy Viktor (Begy) archimandrita nem tartozik a Thesszaloniki Metropólia joghatóságához és nem nyújtott be elbocsájtó levelet az Ukrán Orthodox Egyháztól, hogy így kérje felvételét a Thesszaloniki Metropólia klérusába.

pravmir.ru

Reklámok