Árvíz – Szerbia szenved a „nagy víz” miatt. Irinej patriarcha segítséget kér

Őszentsége Irinej szerb patriarcha azzal a kéréssel fordult minden jóakaratú emberhez, hogy imádkozzanak azokért, akikre lesújtott e napokban a természeti csapás és lehetőség szerint nyújtsanak hathatós segítséget.

Szerbiában és a szomszédos Bosznia-Hercegovinában az elmúlt napok esőzései következtében hatalmas árvíz alakult kí és jelentős területeket öntött el a víz. Egész városokat és településeket evakuáltak.

A Szerbia megsegítésére indult adománygyűjtésben a felajánlásokat a szerb nagykövetségek gyűjtik világszerte, és az összegyűlt adományokat a szerb nemzeti légitársaság (Air Serbia) juttatja el Belgrádba, ahonnét helikopterekkel vagy közúton szállítják a katasztrófa-sújtotta övezetekbe.

Szerbia Külügyminisztériuma az alábbi e-mail címet hozta létre azok számára, akik szívesen segítenének külföldről: kriznistab@mfa.rs – itt tájékoztatást kaphatunk arról, hogy pontosan mi az, amire a legnagyobb szükség van, illetve hol adhatjuk le adományainkat. Budapesten ez egyértelmű, a nagykövetség a Hősök terén van, az Andrássy út és a Dózsa György út sarkán.

A segítség célba juttatásának talán legegyszerűbb módja a PayPal adomány küldése. Ahogy a Blic is megírta, a szerb kormány létrehozott egy hivatalos PayPal számlát a külföldről érkező adományok fogadására. A számlához tartozó e-mail cím a következő: floodrelief@gov.rs.

Gyűjtést szervez a Budai Szerb Egyházmegye is, elsősorban pénzadományokat, gyógyszereket, fertőtlenítőszert, pelenkát és takarókat várnak. Az összegyűlt adományokat a Szerb Országos Önkormányzat juttatja majd célba, a Vöröskereszt segítségével. Akik pénzt küldenének, a következő számlaszámot használhatják: 11784009-20005351 (OTP). A közleményben tüntessék fel: “humanitárius segítség Szerbiának”.

Gyűjtőpontok:

  • Szerb Ortodox Egyházközség – Budapest, Veres Pálné utca 23.
  • Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon – Budapest, Rózsák tere 6-7.
  • Szerb Klub – Szeged, Somogyi utca 3.
  • Szerb Klub – Mohács, Korsós utca 4.

Az Ökumenikus Segélyszervezet is várja az adományokat a következő OTP-s számlaszámra: 11705008-20464565. Közlemény: “Szerbia, Bosznia”. Itt tehát nemcsak a szerbiai, hanem a boszniai károsultaknak is segíthetünk, merthogy ott is elkél minden egyes forint.

A Pravoszlavie i mir egyházi folyóirat képei a szerbiai árvízről

Reklámok