Kerekasztal Marija (Szkobcova) anya emlékére

Június 2-án, vasárnap a Szent Liturgia után a párizsi Szárovi Szent Szerafim egyházközségben kerekasztalbeszélgetést tartottak „Mária (Szkobcova) anya, orthodox apáca az Ellenállásban” címmel – adja hírül a francianyelvű orthodox híroldal, az orthodoxie.com.

A kerekasztal vendége volt Guy Krivopissko történész, az Ellenállás Nemzeti Múzeuma munkatársa. Mária anya életéről a kerekasztal már résztvevői is beszéltek, többek között Laurence Varraut, a Mária anya francia életrajzának szerzője.

A párizsi Szent Szerafim templomot 1932-ben alapították orosz emigránsok. A templom a Nyugat Európai Orosz Orthodox Egyházközségek Érseksége (Konstantinápolyi Patriarchátus) joghatóságához tartozik.

Marija (világi nevén Jelizaveta Jurjevna Szkobcova, született Pilenko, első házasságában Kuzmina-Karajeva) anya 1891. december 8 (20)-án született Rigában és 1945. március 31-én hunyt el a németországi Ravensbrückben. Orosz származású költő, apáca. Az 1917-es forradalom és a polgárháború után Konstantinápolyba emigrált, majd egy ideig Szerbiában élt. 1924-ben költözött Párizsba.

Elvégezte a párizsi Szent Szergij Orthodox Teológiai Intézetet. 1932. március 16-án Főtisztelendő Jevlogij nyugat-európai orosz metropolita szerzetessé nyírta. Lelkiatyja, Szergij Bulgakov atya áldásával a világban élő szerzetes küzdelmét folytatta, önmagát teljesen a jótékonyságnak és az Evangélium hirdetésének szentelte. Menedékotthont szervezett Párizsban az egyedülálló nők számára, a Párizs közeli Noisy le Grandban pedig pihenőházat létesített a gyógyuló tuberkulózisos betegek számára. A munka nagy részét egymaga végezte: járt a piacra, takarított, főzött, eközben festette a menedékház kápolnájának freskóit, ikonokat és terítőket hímzett. A párizsi menedékház mellett hozták létre az Istenszülő Oltalma egyházközséget, amely kurzust indított templomi felolvasók számára, 1936-1937 telétől pedig missziós előadásokat is szerveztek. 1935. szeptember 27-én Mária anya kezdeményezésére alapították meg az „Orthodox Ügy” jótékonysági és kulturális-felvilágosító társaságot, melynek tagja lett Ny. Bergyájev filozófus, Sz. Bulgakov atya, G. Fedotov történész, K. Mocsulszkij irodalmár, filozófus.

Mária anya rendszeresen tartott előadásokat, cikkeket írt teológiai és az égető társadalmi-szociális kérdésekben. Rendkívüli elfoglaltsága mellett sok időt fordított a költészetre is. 1937-ben Berlinben jelent meg „Versek” c. Kötete.

Párizs német megszállása idején Mária anya Lurmell utca menedékháza az Ellenállás egyik központja lett. 1942. júniusától a németek megkezték a párizsi zsidók tömeges letartóztatását, akiket egy stadionba gyűjtöttek össze, mielőtt Auchwitzba vitték volna őket. Mária anyának szemeteskukákban sikerült négy gyermeket megmentenie. A lourmel-utcai menedékház és a Noisy le Grand-beli házban zsidó menekülteket és szökött hadifoglyokat rejtegettek. Mária atya és a szintén kanonizált Dimitrij Klepinyin atya fiktív keresztleveleket adtak a menekülő zsidóknak.

1943. február 8-én a Gestapo letartóztatta Mária anya fiát, Jurijt, másnap pedig Mária anyát is, akit kezdetben a Romainville erődban tartottak fogva, majd átszállították a ravensbrück-i koncentrációs táborba. Jurij Szkobcov a Dora-lágerben halt meg, anyját 1945. március 31-én gázosították el, egy héttel a láger Vörös-hadsereg általi felszabadítása előtt.

1985-ben a jeruzsálemi Jad Vasem központ Mária anyának a „világ igaza” címet adományozta. Az Egyetemes Patriarchátus 2004. január 16-án kanonizálta a szerzetesvértanúk karában.

www.sedmitza.ru

Reklámok