Továbbra is fogságban van a két aleppói keresztény főpap

Az antiochiai orthodox patriarcha és a Szír Jakobita Egyház elöljárójának felhívása a két aleppói főpap elrablásával kapcsolatban

2013. április 25-én Őboldogsága X. János Nagy Antiochia és egész Kelet orthodox patriarchája és Ignatiosz Zakka I Iwas szír jakobita antiochiai patriarcha találkoztak a Szír Jakobita Patriarchátus libanoni rezidenciáján – adja hírül a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztálya az Antiochiai Patriarchátus titkárságára hivatkozva. A tömegtájékoztatási eszközökben megjelent hírek ellenére a két főpap még mindig fogságban van. A patriarchák a világ közvéleményéhez fordulnak, és arra hívják fel a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg minden lehetséges erőfeszítést az aleppói orthodox metropolita és az aleppói szír jakobita érsek kiszabadulása, valamint a Szíriában kialakult erőszakos helyzet enyhítése érdekében, hogy a dialógus és az összehangolt politikai döntések elfogadása nyomán az országban újra béke lehessen.

A patriarchák hangsúlyozták a békés egymás mellett élés, a türelem és a nemzeti egység elveinek fontosságát és megállapodtak, hogy közös lépéseket tesznek az elfogott főpapok kiszabadítása érdekében, hogy a főpapok az Úr Jeruzsálembe való bevonulásának ünnepét székvárosukban ünnepelhessék.

X. János antiochiai orthodox patriarcha és Ignatiosz Zakka I. Iwas szír jakobita patriarcha a keresztények szíriai helyzetével és a súlyos életkörülményeikkel kapcsolatban mélységes aggodalmukat fejezték ki az április 24-én kiadott közös nyilatkozatukban is. Egyre gyakoribbak a szíriai keresztény felekezetekkel szembeni diszkrimináció tényei. Az aleppói főpapok elrablása a fegyvertelen emberekkel – az Egyház szolgáival szembeni legsúlyosabb erőszak megnyilvánulását jelenti.

Forrás

Reklámok