Zárolták a Jeruzsálemi Patriarchátus bankszámláját (Frissítve)

Zárolták a Jeruzsálemi Patriarchátus bankszámláját / Vlagyimir kijevi metropolita anyagi támogatást ajánlott fel a Jeruzsálemi Egyháznak

Az Úr Sírja Templom rezsiköltségét követelik. Theophilosz patriarcha a Templom bezárását helyezte kilátásba.

A „Gichon” jeruzsálemi cég október 23-án zároltatta a Jeruzsálemi Orthodox Patriarchátus bankszámláját, mivel az Úr Sírja Templom évek óta nem fizetett vízdíjat – adja hírül az izraeli NRG.

A Patriarchátus nyilatkozatában arra az 1969-ben a jeruzsálemi Polgármesteri Hivatallal és személyesen Teddy Kollec polgármesterrel kötött szóbeli egyezségre hivatkozik, aki azt ígérte, hogy nem fogják megsérteni azt a hagyományt, amely még a brit uralom idején alakult ki és amely szerint az Úr Sírja Templomtól nem fognak vízdíjat szedni.

1997-ben Jeruzsálemben a vízgazdálkodást az államtól egy magáncég, a „Gichon” cég vette át. 2004. márciusában az Úr Sírja Templom 3,7 millió sékelről, vagyis majdnem 1 millió dollárról szóló számlát kapott. A Jeruzsálemi Patriarchátus akkor semmit sem reagált erre. Így a Patriarchátus tartozása 2012. októberére elérte a 9 millió sékelt (majdnem 2,5 millió dollár).

III. Theophilosz patriarcha felháborodását fejezte ki a cég követelései kapcsán. Október végén kezdődött a tárgyalási folyamat, amelynek keretében a Patriarchátus képviselői megbeszéléseket folytattak több izraeli miniszterrel, különféle állami szervek igazgatóival és tanácsosaival, amelyeken érintették a Templom rezsiköltségeinek kérdését. Theophilosz patriarcha a „Gichon” követelését „a Jeruzsálemi hivatalos görög Egyház elleni igazi háborúnak” nevezte. A Jeruzsálemi Patriarchátus bankszámlájának befagyasztása óta megszűnt a templomok finanszírozása, a papok fizetésének átutalása, az egyházi intézmények élelmiszerrel, építési anyagokkal stb. való ellátása. Theophilosz patriarcha kijelentette, hogy még a wc-papírt sem tudja kifizetni és a Patriarchátus anyagilag teljesen megbénult.

Október 28-ra virradó éjjel Theophilosz patriarcha tanácskozott a jeruzsálemi ferencesek (a Vatikán képviselői) és az Örmény Egyház képviselőivel, és közös fellépésről határoztak a „Gichon vízszolgáltató cég agresszív tevékenységével szemben”. November 1-én a Patriarcha tiltakozó levelet küldött Simon Peres izraeli államfőnek és Netanjahu miniszterelnöknek, amelyben a „görög patriarchátussal szembeni üldöztetések azonnali beszüntetését” kéri és kilátásba helyezte a Szent Sír Templom bezárását. A Patriarchátus képviselői hasonló tartalmú levelet küldtek Putyin orosz államfőnek is.

A történtek ellenére a „Gichon” cég továbbra is fenntartja a Templom vízellátását.

A Kreml tanulmányozza a jeruzsálemi Szent Sír templom problémáját

Az orosz elnöki hivatal képviselői bejelentették, hogy gondosan tanulmányozzák III. Theophilosz patriarcha levelét, amelyben a jeruzsálemi egyházfő a Szent Sír templom problémáiról tájékoztatta az orosz és az amerikai államfőt.

Korábbi hírek szerint az izraeli vízszolgáltató cég zároltatta a Patriarchátus bankszámláját, amivel megbénította az egyházszervezet anyagi működését. A Patriarchátus elleni fellépés oka a cég szerint a több mint 9 millió sékel összegű rezsitartozás.

Vlagyimir kijevi metropolita anyagi támogatást ajánlott fel a Jeruzsálemi Egyháznak

Őboldogsága Vlagyimir, Kijev és egész Ukrajna metropolitája anyagi támogatást ajánlott fel III. Theophilosz jeruzsálemi patriarchának.

„Aggodalommal fogadtuk a tömegtájékoztatási eszközökben megjelent, valamint a Jeruzsálemi Patriarchátus felelős személyei által közölt hírt arról, hogy bizonyos körülmények között veszélybe került az egész keresztény világ szentélye – Krisztus Feltámadásának Temploma és a kupolája alatt található ereklyék látogatásának lehetősége” – áll a levélben.

Vlagyimir metropolita arra kéri III. Theophilosz patriarchát, hogy fogadja el az anyagi segítséget ezen, a Jeruzsálemi Patriarchátus számára nehéz időkben.

Pravmir.ru

Reklámok