Erdőtűz az Áthosz-hegyen

Új Thébaida szkiti

Új Thébaida szkiti

Görögországban tovább folytatódik az erőteljes erdőtűz, amely egyre jobban megközelíti az Áthosz-hegyi monostorokat

A Szent Hegyről érkezett hír szerint a lángok megsemmisítették az orosz monostor szőlőit és egyes épületeket Krumicában, ahonnan a szerzeteseket evakuálták, senki sem sérült meg. „A tűz egyre erőteljesebbé válik és az Új Thébaida szkitit fenyegeti. Veszélyben vannak a Dochiariou és a Xenophontos  görög monostorok. Krumicában az erdő teljesen kiégett. Ilyen katasztrofikus tűzvész 40 éve nem volt itt.”

Az áthosz-hegyi szerzetesek a hívek imáit kérik.

Új Thébaida– az Áthosz-hegy legnagyobb orosz szkitije, a félsziget észak-nyugati részén. 1882-ben alapították a Szent Panteleimon monostor földjén Makarij (Szuskin) igumen áldásával. A szerzetesek itt remeteségekben éltek, saját kunyhókban, de formálisan a Szent Panteleimon monostor testvériségéhez tartoztak. A szkitiben felépítettek egy pihenőházat is, ahová a Panteleimon monostor szerzetesei vonulhattak vissza. 1883-ban az első templomot a szentéletű áthoszi atyák tiszteletére építették. Később két másik kisebb templom is épült, a Mennybemenetel és a Szent Háromság ünnepének tiszteletére.

A szkiti neve mély értelmet hordoz. Az egyiptomi Thébaida (Θηβαΐδα) Théba közelében jött létre. Itt volt a szerzetesség bölcsője a kereszténység hajnalán. Aranyszájú Szent János később így szólt: „Menjetek Thébaidába, ott megtaláljátok a paradicsomnál gyönyörűbb pusztát, az emberi képmásban megjelent angyalok kórusainak ezreit, a vértanúk egész seregeit. Ott a pokoli tirannust megkötözve, Krisztust pedig dicsőnek és győzedelmesnek láthatjátok”.

Forrás: pravmir.ru

Reklámok